Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨‍🍳NOVO! 4.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨‍🍳

TSAMPA ŽEMLJICE

TSAMPA ŽEMLJICE

Spet en božanski recept in ideja, kako porabiti domačo tsampo na malo drugačen način! Tokrat ga je pripravila moja prijateljica in podpornica Katja Požun.

Katja je za nas pripravila res kreativen in izredno zanimiv recept, ki kar diši po jeseni! In kako diši jesen? Katja je zapisala, da pri njej jesen simbolizirajo buče na 100 in 1 način in jaz se nebi mogla bolj strinjati.
 
Katja je zato v svojem stilu ustvarila prav posebne žemljice iz domače tsampe v obliki buč. Poimenovala jih je: Tsampa žemljice oz. tsampa bučke. Več Katjinih kulinaričnih idej in receptov, pa najdeš tudi na njenem blogu tukaj.
Katja je v receptu uporabila mojo domačo tsampo. Sem pa izredno vesela vsakega vašega recepta, ki ga pripravite in ga z največjim veseljem podelim na svojem blogu.

Še ne poznaš TSAMPE?

Tsampa je prežena ječmenova moka, ki velja za enega izmed prvih instant obrokov na svetu. Tsampa torej ni nekaj novega, saj so jo uporabljali že nekoč. Prvi naj bi jo uporabljali tibetanski menihi, ti jo tradicionalno jedo s čajem in maslom. Menihi tsampo pripravijo bolj ‘na suho’, tako da so jo lahko že od nekdaj spravili v poseben mošnjiček in vzeli s sabo na pot, kjer jim mnogokrat služi kot edini dnevni obrok. 

 

Več o tsampi lahko prebereš TUKAJ.

 

Pražena ječmenova moke je lahko zelo vsestranska in se uporablja tudi v drugih oblikah kot le kaša! 🙂

RECEPT JE PRIPRAVILA: KATJA POŽUN

 

ČAS PRIPRAVE: 30 minut za pripravo in 20 minut za peko
ZAHTEVNOST: preprosto
ŠTEVILO PORCIJ: za 10 žemljic

Sestavine: 

  • 250g domače tsampe
  • 250g druge moke (pirine, polbele)
  • pol kocke svežega kvasa
  • 175ml vode
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 100ml rastlinskega ali navadnega mleka
  • 250ml olja
  • 1/2 žličke soli


Priprava:

1. V posodo stresemo moko in na sredino naredimo manjšo jamico, v katero nadrobimo kvas.
2. Prilijemo 1dl mlačne vode in čez kvas posujemo sladkor. Jaz sem uporabila rjavega. 
3. Kvas, vodo in sladkor na rahlo premešamo, nato pa čez zmes potrosimo moko, tako da jo v celoti prekrijemo.
4. Posodo za 20 minut postavimo na toplo mesto, da kvasec vzhaja.
5. Nato v posodo dodamo ostale sestavine (mleko, olje, preostalo vodo in sol). Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo rahlo in mehko testo.
6. Testo razdelimo na manjše kroglice.
7. Odrežemo 4 vrvice (vrvice naj bodo primerne za v pečico) in z njimi oblikujemo žemljico bučo tako, da vrvice izmenično zavezujemo v testo, da dobimo osem delov (osem osmin).
8. Bučke pustimo, da na pekaču vzhajajo približno 20 minut. 
9. Nato jih pečemo v pečici na 180°C do zlatorjave barve, cca 15-20 minut (odvisno od velikosti buče).
10. Tako, buče žemljice so pečene in pripravljene za jesensko gostijo.
 
Nasvet: Da pa bodo bučke še bolj slastne, jih lahko napolnite s poljubno marmelado (kakijevo, bučno, vašo najljubšo…).

Odlična ideja za popoln jesenski zajtrk!

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
      Calculate Shipping
      Apply Coupon