Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨‍🍳NOVO! 4.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨‍🍳

Zelenjavna pita ali Quiche

Zelenjavna pita ali Quiche

Se v tvojem hladilniku nahaja sezonska zelenjava, ki jo je nujno potrebno porabiti? Potem jo moreš nujno uporabiti na način, da jo zapakiraš v odlično slano pito ali kiš.

Kaj je “Quiche” oz. kiš?

Quiche ali po slovensko “kiš” je naziv za slano pito. Gre za slano pito iz krhkega testa in kremastega nadeva ponavadi iz smetane ali skute. V kišu pa najdete razne dodatke kot so zelenjava, slanina, pečeno meso, sir, zelišča,..

Pri nadevu je najboljše to, da ste lahko kreativni in uporabite dodatke po vaših željah. Sama sem uporabila čebulo, špinačo, šampinjone in korenček ter feta sir. Vse skupaj pa sem zapekla z naribano mocarelo. Njam!

Pomembno je le, da se držite okvirnih količin ostalih sestavin in, da pite ne napolnite s preveč zelenjave ter se prepustite kreativnosti.

Vsakič, ko se lotim priprave krhkega testa za pito pa naredim veljo količino in eno pripravljeno testo uporabim takoj (razen, če delam dve piti), drugega pa shranim v zamrzovalnik, da je drugič že pripravljen za peko.

Priprava krhkega testa vas bo presenetila s svojo preprosto pripravo. Končno krhko testo pa vas navdušilo s hrustljavostjo, maslenostjo in odličnim okusom.

Za recept lahko uporabite kupljeno listnato testo ali pripravite domače krhko testo, za katerega recept najdete spodaj. V vsakem primeru bo končni rezultat odličen.

Recept se odnese odlično za pripravo tako slanih kot tudi sladkih pit.

 

Zelenjava pita ali kiš, je odličen način kako porabiti sezonsko zelenjavo in narediti okusno poletno kosilo!

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE: 90 minut
ZAHTEVNOST: preprosto
ŠTEVILO PORCIJ: za 12 kosov

Sestavine za krhko testo:

  • 300 g moke enozrnice od Vila Natura
  • 125 g masla (ohlajeno, narezano na majhne kocke)
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 jajci
  • ščep soli

Sestavine za nadev: 

  • 500 g skute
  • 100 g feta sira
  • 100 ml mleka
  • 4 jajca
  • 200 g špinače
  • 1 velika čebula
  • 3 korenčki
  • 250 g šampinjonov
  • 60 g ribane mocarele
  • sol, poper (po okusu)
  • česen v prahu, bazilika
  • svež drobnjak, sesekljan
  • olivno olje za praženje

Priprava krhkega testa: 

  1. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj. 
  2. V veliko posodo presejemo moko in na kocke narezano maslo. Z rokami dobro vgnetemo maslo.
  3. Dodamo še sol, jajce in sol nato pa vse sestavine dobro pregnetemo, da dobimo enotno zmes.
  4. Zmes oblikujemo v kroglico, ki jo zavijemo v plastično folijo ter postavimo v hladilnik za 1 uro.
  5. Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo.
  6. Razvaljano testo postavimo v namaščen pekač za pite ali večji tortni pekač. 
  7. Testo prebodemo z vilico, pokrijemo s peki papirjem ter obtežimo s fižolčki ali keramičnimi utežmi za peko pite. Robove obrežemo, da ne gledajo čez rob pekača.
  8. Testo za pito pečemo 10 minut na 180 stopinjah. 
  9. Med peko pite pripravimo nadev. 

Priprava nadeva: 

  1. V segreti ponvi, na žlici olivnega olja prepražimo narezano čebulo, nariban korenček in  narezane šampinjone. Solimo in popramo po okusu. 
  2. V veliko skledo dodamo skuto, jajca, mleko in začimbe (doziramo po okusu) ter z električnim mešalnikom vse sestavine dobro premešamo. 
  3. V skledo dodamo še nadrobljen feta sir, pripravljeno zelenjavo, svežo špinačo in vse skupaj na hitro premešamo. Poskusimo pripravljeno zmes in po potrebi dosolimo. 
  4. Pripravljeno zmes prelijemo čez pripravljeno testo, po vrhu posujemo z naribano mocarelo in vse skupaj postavimo v pečico za 60 minut na 175 stopinj.
  5. Ko je pita pečena, jo pustimo počivati vsaj 10 minut nato pa jo postrežemo še toplo skupaj z najljubšo sezonsko solato. 
  6. Potem pa samo še uživamo v pripravljenem kosilu in dober tek!
 

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
      Calculate Shipping
      Apply Coupon