
SOLATA S KREMNIM ČESNOVIM PRELIVOM
Ideja za preprosto in lahko poletno kosilo!
Za vas imam svojo najljubšo solatno kombinacijo. Posteljica mlade špinače z ajdovo kašo, sladkim krompirjem, čebulo in božanskim kremnim česnovim prelivom.
Za piko na i, pa dodam še najljubše dodatke. Tokrat je bil veganski nadomestek sira za žar, praženi mandlji za hrustljavost in dodatna gorčična semena.

Piko na i tej solati, pa doda kremast semenski preliv s česnom, ki bo našo solato dvignil in povprečne solate na solato, ki jo boste z največjim užitkom jedli znova in znova.
Česnov preliv je na osnovi sončničnih semen, pečenega česna in jabolčnega česna.
V kolikor se boste držali recepta bosta dobili okoli 400 ml pripravljenega preliva, ki pa ga preprosto shranite v hladilnih in porabite tekom tedna.
Solata, ki vas bo navdušila s svojo preprosto pripravo
in noro kombinacijo okusov!
RECEPT JE PRIPRAVILA : NEJA GRIL
ČAS PRIPRAVE: | 40 minut za pripravo |
ZAHTEVNOST: | preprosto |
ŠTEVILO PORCIJ: | za 4 osebe |
Sestavine za solato:
- 500 g mlade špinače
- 100 g ajdove kaše
- 2 sladka krompirja
- 1 čebula
Sestavine za preliv:
- 70 g sončničnih semen
- 200 ml vode
- 10 ml jabolčnega kisa
- 1 žlička miso osnove ali gorčičnih semen
- 5 strokov česna
- sol in poper po okusu
DODATNO:
- Mandlji, praženi
- Sir za žar, popečen
- Gorčična semena
Priprava:
- Priprava zelenjave: Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Špinačo operemo in po želji nasekljamo. Sladek krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke.
- Čebulo in sladek krompir dodamo v posodo, ju solimo in pokapljamo z olivnim oljem. Postavimo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj za 30 minut.
- Česen zavijemo v folijo in ga postavimo v pečico zraven krompirja in čebule. Ta korak lahko izpustite v kolikor boste za solatni preliv uporabili surov česen ali česen v prahu.
- Ajdovo kašo skuhamo po navodilih proizvajalca.
- Sir za žar pa narežemo na kocke in ga popečemo na ponvi.
- Priprava solatnega preliva: Sončnična semena namočimo vsaj 1 uro, nato pa jih odcedimo in speremo pod tekočo vodo.
- Namočena sončnična semena, pečen česen in ostele sestavine za preliv postavimo v blender.
- Mešamo jih tako dolgo, dokler ne dobimo gladke mase. Po želji in potrebi dodamo še več tekočine ali začimb.
- Sestavljanje solatnega krožnika: Na velik krožnik nadevamo mlado špinačo, nekaj žlic ajdove kaše, pečen sladek krompir, čebulo, sir za žar in vse skupaj prelijemo s pripravljenim česnovim prelivom.
- Po želji na vrh dodamo še malo gorčičnih semen in posujem s praženimi mandljevimi lističi.
- Potem pa samo še uživamo v odličnem in lahkem kosilu.
- Pa dober tek!
Preliv lahko uporabiš takoj ali pa hraniš zaprtega v hladilniku do 7 dni.
Ta solata je ena izmed mojih ljubših poletnih kombinacij. Preliv pa se poda tudi na razne testeninske in druge solate za piknik.

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.