fbpx

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

OHROVTOVA JUHA

OHROVTOVA JUHA

Danes imam za vas novo idejo za kosilo. Tokrat sem pripravljala ohrovtovo juho, ki sem jo pripravila na način kot mi jo je pred časi pripravljala moja babica.

Pravijo, da določena hrana lahko spodbudi občutke (v šoli pri slovenščini smo temu rekli – nehoteni spomini). No točno to se zgodi, ko sama zaužijem to juho. Spomini me ponesejo v brez skrbno otroštvo, ko sem po šoli zahajala k babici na kosilo. Ona pa mi je pripravila to juho, oh keri časi..

Priznam, da je bila babičina res nekaj posebnega, že iz tega razloga, ker jo je pripravila ona. Ravno zaradi spomina na njo, pa jo sama večkrat pripravim tudi sama.

Recept je nastal v sodelovanju z ekološko kmetijo Vila Natura, na kateri pridelujejo same bio dobrote in vam resnično priporočam, da si pri njih naredite zalogo mok, kosmičev, domačih sokov in olja. Danes sem v receptu uporabila prav njihova lanena semena. V njihovi trgovini pa kot vedno velja moja koda NEJA10 za 10% popust na celotno naročilo.

 

Ohrovtova juha je moja favoritinja med juhami!

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE: 60 minut
ZAHTEVNOST: preprosto
ŠTEVILO PORCIJ: 10 porcij

Sestavine: 

  • 1/2 glave ohrovta (ali 1 manjša glava ohrovta)
  • 150 g pirinega rižeka od Vila Natura
  • 2 veliki čebuli
  • 4 stroke česna ali česen v prahu
  • 2 krompirja
  • 2 oranžna korenčka
  • 2l zelenjavne jušne osnove
  • 1dl suhega belega vina
  • sončnično olje za praženje
  • svež peteršilj

ZAČIMBE:

  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana
  • 1/2 žličke majarona
  • 1 žlička dimljene paprike v prahu
  • sol in sveže mleti poper (po okusu)


Priprava:

  1. Zelenjavo operemo pod tekočo vodo, jo očistimo in nato narežemo. Najprej olupimo in sesekljamo čebulo in česen. Nato narežemo krompir na centimetrske kose, korenček na kolobarje in ohrovtu najprej izrežemo kocen in ga narežemo na trakove.
  2. Pirin rižek speremo pod tekočo vodo ali še bolje, da ga namakamo čez noč.
  3. V velikem loncu segrejemo žlico olja na katerem prepražimo čebulo in česen.
  4. Ko čebula postekleni dodamo še narezan ohrovt, korenje in pirin rižek. Vse skupaj na hitro prepražimo nato pa zalijemo z vinom.
  5. Pražimo nekaj minut, da alkohol izpari nato pa vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in začinimo.
  6. Ko jušna osnova zavre, temperaturo znižamo, lonec pokrijemo in kuhamo 20 minut. 
  7. Po 20 minutah dodamo še narezan krompir in nasekljan peteršilj. 
  8. Kuhamo nadaljnjih 20 minut in po potrebi zalijemo z dodatno tekočino.
  9. Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike in serviramo z dodatnim svežim peteršiljem.
  10. Pa dober tek!

Hitro in okusno kosilo brez kompliciranja je pripravljeno.

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino