Jabolčna babka z lešniki in brusnicami
Letos iztopaj in namesto potice pripravi velikonočno babko! Garantiram, da boš z njo navdušil in presenetil svoje goste.
Babka je neke vrsta potica, ki izhaja iz Poljske. Mene pa sploh ne preseneča, da je tako popularna po vsem svetu, saj je nadvse okusna, mehka, puhasta in polnega okusa. Ta okusna sadica bo še kako navdušila vse ljubitelje potice in drugih kvašenih dobrot.
Meni osebno je babka boljša od katerekoli tradicionalne potice (mogoče, ker sama nisem ravno tradicionalni človek). V kolikor mi ne verjamete, pa se s pripravo tega recepta kar sami prepričajte.
Babka je sama po sebi tako okusna in polna okusa, svež preliv pa doda tisto piko na i celotnemu receptku. Babka se odlično odnese ob vseh velikonočnih dobrotah in skodelici sveže kave.
Mehka, puhasta, rahla, noro aromatična,.. preprosto božanska babka, ki te bo navdušila!
RECEPT JE PRIPRAVILA: Neja gril
ČAS PRIPRAVE: | 30 minut za pripravo + 2h za vzhajanje + 40 minut za peko |
ZAHTEVNOST: | preprosto |
ŠTEVILO PORCIJ: | za 10 kosov |
Sestavine za testo:
- 250 g bio bele pirine bele moke
- 1 rumenjak
- 1 žlička suhega kvasa
- 150 ml toplega mleka
- 50 g masla
- 1 vanili sladkor
- 1 limona, naribana lupinica
- 1 žlica ruma
- ščepec sol
Sestavine za jabolčni nadev:
- 100 g lešnikove moke
- 3 manjša jabolka, naribana
- 70 g suhih brusnic
- 1 beljak
- 2 žlici cimeta
- 40 g kokosove maščobe
Sestavine za premaz:
- 40 g masla
- 100 g kokosovega jogurta
- 1 vanili sladkor
- V posodo presejemo moko in ji dodamo suhi kvas, sladkor in prelijemo s 150 ml toplega mleka.
- Na hitro premešamo in dodamo rumenjak, rum, limonino lupinico in vse skupaj mešamo 7-10 minut v kuhinjskem robotu. Med mešanjem postopoma dodajamo maslo. Če nimate robota, testo pregnetitne na roke, maslo pa dodajajte postopoma. Gnatite tako dolgo, da dobite enotno in gladko maso.
- Testo postavimo v veliko naoljeno posodo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo na toplem mestu vzhajati 2 uri oz. dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
- Med vzhajanjem pripravimo nadev tako, da jabolka naribamo in jim dodamo preostale sestavine iz seznama.
- Vhajano testo narahlo zvrnem na pomokan kuhinjski polt in testo razvaljamo na velik pravokotnik debeline 0,4cm.
- Testo premažemo s pripravljenim nadevom ter ga zvijemo v veliko rulado.
- Rulado zvijemo v črko U in jo prepletemo, konca pa spojimo.
- Babko prestavimo v namaščen pekač za kolač in jo ponovno vzhajamo 30 minut, nato pa postavimo v pečico za 40 minut na 180 stopinj.
- Ko je babka pečena, počakamo, da se nekoliko ohladi.
- Nato zmešamo stopljeno maslo, kokosov jogurt in vanili sladkor in babko prelijemo s pripravljenim prelivom.
Tako in naša babka je pripravljena, da jo postrežete za veliko noč in z njo navdušite vse povabljene. Pa dober tek!