fbpx

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

FOCACCIA Z DROŽMI

FOCACCIA Z DROŽMI

V kolikor me spremljaš na socialnih omrežjih si že zagotovo zasledil/-a, da mi je pred kratkim uspelo vzgojiti droži in od takrat me je zajela čista obsesija nad peko z drožmi.

Ob pripravi testa z drožmi steče proces fermentacije, kar pomeni da mikroorganizmi v drožeh in samem procesu vzhajanja sestavne dele moke predelajo in predprebavijo, da nam ni potrebno.

Zato je testo, pripravljeno z drožmi, laže prebavljivo, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Med dolgo fermentacijo se tudi gluten deloma razgradi. Ravno iz tega razloga sem tako navdušena nad peko z drožmi in uživanjem doma pripravljenih pekovskih izdelkov.

Ker sem vseeno dokaj nova v peki z drožmi, danes za vami delim recept, ki je zame kot začetnico v peki kruha najenostavneje za zamesit in mi zmeraj uspe!

Peka z drožmi, me je tudi naučila dve pomembni stvari v kuhinji. 

1. PLANIRANJE: Priprava testa z drožmi zahteva svoj čas, saj ke testo potrebno pripravii v naprej vsaj 12 ur, da steče proces fermentacije. Sama se rada pošalim “make today, to eat tomorrow” kar še kako drži!

2. POTRPEŽLIVOST: Potrpežljivost, potrpežljivost in še enkrat potrpežljivost! Priprava testa z drožmi zahteva kar nekaj časa in posledično potrpežljivost. Zato je končni produkt še toliko slajši in dober za moj trebušček!

Za samo peko focaccie pa naj povem, da najraje uporbim moko manitoba (tip 0), ki res naredi razliko. Sama sem imela težave z iskanjem te moke v trgovini ampak sem jo ne dolgo nazaj našla na spletni prodajalni Gušt.

 

Danes z vami delim osnovni recept za focaccio z drožmi in klasično focaccio s kvasom.

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE: 20 ur fermentacije +  55 minut za peko 
ZAHTEVNOST: zapleteno
ŠTEVILO PORCIJ: za 1 hlebec

Sestavine: 

 


Priprava testa z drožmi

  1. Začnemo z avtolizo testa, kar pomeni da v veliko posodo stresemo moko in vodo ter ju premešamo ravno toliko, da se dobro povežeta. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.
  2. Nato v posodo dodamo aktivne droži, ki jih s prsti nežmo vtremo v testo. 
  3. Nato sledi 10 minut gnetenja (testo se bo lepilo vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte).
  4. Testo neprodušno pokrijemo in ga pustimo stati 10minut.
  5. Nato testu dodamo sol in ponovno gnetemo 10 minut.
  6. Prvo vhajanje 5-6 ur: V prvih dveh urah v intervalu 30 minut naredimo 4 serije potegov in prepogibov. Po dveh urah pa pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
  7. Vzmamemo velik pekač, ki ga dobro namastimo z belim oljem, da se focaccia ne prime na posodo.
  8. Vanj zvrnemo testo za focaccio in ga s prsti razvlečemo po celotnem pekaču in s prsti naredimo luknjice. 
  9. Pekač neprodušno zapremo in postavimo v hladilnik, kjer sledi drugo vzhajanje ceč noč oz 10-12 ur.
  10. Pred peko focacci dodatno namastimo z olivnim oljem po vrhu, dodamo dodatke kot so češnjev paradižnik, olive in rožmarin ter previdno popokamo vse zračne mehurčke pred peko.
  11. Focaccio pečemo 20- 25 minut na 190- 200 stopinjah in jo postrežemo še toplo.

Zaupaj mi v komentarju, kaj pa ti najraje spečeš z drožmi?

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino