Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨‍🍳NOVO! 4.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨‍🍳

DOMAČ SUSHI

DOMAČ SUSHI

Obožujem Azijsko hrano in tudi suši je eden izmed jedi Azijske kuhinje brez katere preprosto ne morem!

Če bi lahko jedla eno jed do konca življenja, bi to zagotovo bil suši. 

Verjame, da vas veliko še ni poskusilo sušija ali pa je poskusila res slab suši in posledično delate krivico tej jedi. Suši obožujem, saj ga lahko pripravim na veliko različnih načinov. 

In ne, suhi ni nujno, da je pripravljen iz surove ribe…

NAČELA PRIPRAVE SUŠIJA DOMA:

Vse vrste riža niso primerne za suši. Lahko kupite poseben japonski riž, na embalaži je oznaka. Vendar ni vedno na voljo ali pa je cena nerazumno visoka. Jaz sem osebno kupujem vse Azijske pripomočke in sestavine na Azijskih tednih v trgovni Lidl. Izdelki so kvaliteti, vse najdeš na enem mestu in cena je odlična (beri: nizka).

Pripomočki za pripravo sušija: 

  • lonec s pokrovom
  • bambusova kuhalnica
  • bambusova podlaga za zvijanje
  • palčke
Dodatne sestavine za pripravo:
  • suši riž
  • rižev kis
  • vložen ingver
  • sojina omaka
  • wasabi pasta
 

Seveda ni suši brez polnjenja. Tukaj lahko prikažete svojo domišljijo in izberete najljubše sestavine in kombinacije. Jaz imam za vas moje tri najljubše kombinacije okusov in sicer Teriyaki chicken, Hosomaki avokado in Philadelphia Rolls, ki jim ponavadi vedno naročim v moji najljubši Japonski restavraciji – Miyabi v Mariboru.

V sušiju se ponavadi uporabljajo ribe, svežo zelenjavo, avokado, rakovice.

Suši je najboljše uživati svežega, zato priporočam, da v primeru da bi želeli jesti riž nekaj dni zaporedoma skuhate več riža in si sproti “zrolate” suši v naslednjih nekaj dnevih. Pripravljenega sušija ni priporočljivo shranjevati za nekaj dni vnaprej.

 

Preprosta jed, ki bo navdušila s svojim odličnim okusom 🙂

RECEPT JE PRIPRAVILA : NEJA GRIL

SESTAVINE ZA KUHANJE RIŽA:

  • 100 g riža za suši
  • 250 ml vode
  • 50 ml riževega kisa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1/2 žličke soli

SESTAVINE ZA PHILADELPHIA ROLLS:

  • 130 gramov končnega riža
  • 1 list nori alg
  • 20 g dimljenega lososa
  • 30 g Philadelphia kremnega sira
  • 4 kumarice, narezane na trakove

SESTAVINE ZA TERIYAKI ROLLS:

  • 130 gramov končnega riža
  • 1 list nori alg
  • 60 – 80 g narezanih piščančjih prsi 
  • 15 g majoneze
  • 1 g wasabi paste
  • 2 lista zelene solate

SESTAVINE ZA HOSOMAKI AVOKADO:

  • 130 gramov končnega riža
  • 1 list nori alg
  • 1/4 avokada, narezanega na trakove

METODA KUHANJA RIŽA:

  1. Riž temeljito speremo pod vodo, ga dobro osušimo in vlijemo v posodo. Izberemo lonec z debelim dnom in pokrovom.
  2. V posodo z rižem nalijemo vodo. Merimo strogo po receptu.
  3. Zavremo, pokrijemo in kuhamo natanko 10 minut ali kot je navedeno na embalaži proizvajalca.
  4. Ko je riž kuhan, ga zaprtega pustimo stati še nadaljnjih 10 minut, da riž vsrka vso vlago.
  5. Med tem časom zmešamo kis, sladkor in sol ter mešanico prelijemo čez riž.
  6. Vse skupaj na hitro zmešamo z bambusovo kuhalnico in riž popolnoma ohladimo. 

KONČNA PRIPRAVA IN ZVIJANJE SUŠIJA:

  1. Na bambusovo podlago položimo list nori alg tako, da je groba stran obrnjena navzgor.
  2. Na grobo površino nanesemo enakomerno plast riža. Pustim le nekaj prostora na zgornji in spodnji strani alge.
  3. Na riž namažemo kremni sir ali majonezo pomešano z wasabi pasto na razdalji približno pet centimetrov od zgornje in spodnje strani.
  4. Nato nadevamo suši z izbranimi dodatki (ali za philadelphia rolls, teriyaki chicken ali hosomaki).
  5. Sedaj je na vrsti najtežji del, ampak v kolikor uporabljate bambusovo podlago super, saj le ta močno olajša samo zavijanje. Dvignemo rob alge, ki ga rahlo zvrnemo čez nadev nato pa s pomočjo bambusove podlage stisnemo zvitek. Odstranimo bambusovo podlago in do konca zavijemo suši. 
  6. Rob navlažimo z vodo in konec alge zlepimo skupaj..
  7. Dobljen zavitek narežemo na 8 kosov, ki jih položimo na krožnik ali v mojem primeru – desko.
  8. Na desko serviramo tudi sojino omako, wasabi pasto in vložen ingver. 
  9. Potem pa samo še uživamo in dober tek!

Pripravo sušija sem zaradi lažje predstavitve priprave tudi posnela v video, ki ga najdete tukaj.

 

 

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
      Calculate Shipping
      Apply Coupon