
Preprost koruzni kruh
V kolikor me spremljaš na socialnih omrežjih si že zagotovo zasledil/-a, da mi je pred kratkim zgrabila drožomanija, za katero se lahko zahvalim mojstrici Aniti Šumer!
ZAKAJ TAKO RADA PEČEM Z DROŽMI? Ob pripravi testa za kruh z drožmi steče proces fermentacije, kar pomeni da mikroorganizmi v drožeh in samem procesu vzhajanja sestavne dele moke predelajo in predprebavijo, da nam ni potrebno.
Zato je testo, pripravljeno z drožmi, laže prebavljivo, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Med dolgo fermentacijo se tudi gluten deloma razgradi.
Da ne govorim o samem okusu kruha z drožmi.. noro!
Recept je nastal v sodelovanju z ekološko kmetijo Vila Natura, na kateri pridelujejo same bio dobrote in vam resnično priporočam, da si pri njih naredite zalogo mok, kosmičev, domačih sokov in olja.
Pri peki kruha z drožmi je zelo pomembna sveže mleta in kavitetna moka, za kar pa na kmetiji Vila Natura zagotovo poskrbijo.

V receptu sem uporabila bio koruzno moko in bio belo moko od Vila Natura.
Danes z vami delim osnovni in recept reprost in najboljši koruzni kruh, kar sem jih jedla!
RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL
ČAS PRIPRAVE: | 20 ur fermentacije + 40 minut za peko |
ZAHTEVNOST: | zapleteno |
ŠTEVILO PORCIJ: | za 1 hlebec |
Sestavine:
- 150g bio koruzne moke od Vila Natura
- 350g bio bele pšenične moke
- 340g vode
- 10g soli
- 150 gramov vzhajanih droži
- riževa moka za pomokanje (ali katerakoli brezglutenska)
Priprava:
- V posogo natehtamo 340g vode, kateri dodamo 150g aktiviranih droži ter ju dobro premešamo z metlico.
- Zmesi iz vode in droži primešamo belo in koruzno moko ter vse sestavine narahlo pregnetemo, ravno toliko, da se med seboj povežejo. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.
- Nato sledijo 3 minute gnetenja testu, kateremu najprej dosipamo 10g soli (testo se bo lepilo vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte). V kolikor imate robota, lahko to delo prevzame namesto vas.
- Testo neprodušno pokrijemo, saj sledi vzhajanje. Vzhajanje poteka v naslednjih dveh urah, med katerima naredimo 4 serije potegov in prepogibov, na vsakih 30 minut.
- Po dveh urah pa pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
- Testo zvrnemo na nepomokano površino in oblikujemo svoj hlebec ali štruco.
- Ko hlebec ali štruco dokončno oblikujemo, ga damo v vzhajalno košarico v katero položimo čisto krpo, ki smo jo prej pomokamo z riževo moko in neprodušno zapremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik, kjer bo hlebec počasi vzhajal.
- Naslednji dan pred samo peko kruha, pečico segrejemo na 220 stopinj. Če tako kot jaz, uporabljate posodo s pokrovom za peko, priporočam, da posodo segrejete skupaj s pečico.
- Preden gre testo v pečico rada zarežem svoj hlebec in tako določim, kjer bo ob peki testo popokalo. Najraje zarežem svoj hlebec po eni strani.
- Kruh pečemo prvih 20 minut v pokriti posodi in nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo kruh nadalnih 20 minut brez pokrova.
- Kruh hladimo na stojalu z rešetkami vsaj 30 minut preden v njega tudi zarežemo (preverjeno najtežji del).
In najboljši in najbolj okusen koruzni kruh je pečen.

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.