
LEŠNIKOVO ČOKOLADNA POTICA z drožmi
Velika noč je pred nami in kot se spodobi tudi recept za velikonočno potico.
PRIZNAM, da sem letos prvič v svojem življenju pekla potico in morem priznat, da mi je že v prvo res odlično uspela. No glede na to, da je je zmanjkalo zelo hitro mislim da je bla res fina 🙂
Recept za lešnikovo potico z drožmi je nastal v sodelovanju z podjetjem Kotanyi in ko so me povabili k sodelovanju njihove kampanije sem bila res navdušena in vesela! V samem receptu sem uporabila 3 njihove izdelke in sicer rumov in vanilijev sladkor za nadev ter limonin in vanilijev sladkor za testo. Da jih boste v trgovini lažje našli, pa vam sporočam, da so izdelki dobili novo preobleko.
Kotany začimbne mešanice so res priročne in “must have” v vsaki kuhinji. Posebej priročne so limonina in pomarančna lupinica, da nam ni treba vsakič ribati sveže limone ali pomaranče.

Ljubitelji palačink, nujno poskusit tale recept!
RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL
ČAS PRIPRAVE: | 8 ur za vzhajanje + 50 minut za peko |
ZAHTEVNOST: | zapleteno |
ŠTEVILO PORCIJ: | 2 potički v okroglem pekaču |
Sestavine za testo:
- 180g aktivnih droži
- 300g moke manitobe
- 250g bele moke tip 500
- 200ml mleka (lahko tudi rastlinskega)
- 2 jajci (rumenjak)
- 60g medu
- 2 žlici ruma
- 1 zavitek limoninega sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
SESTAVINE ZA NADEV:
- 400g praženih mletih lešnikov
- 200g čokoladno lešnikovega namaza
- 100g masla
- 150ml mleka (lahko tudi rastlinkega)
- 2 jajci (beljak)
- 1 zavitek rumovega sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Priprava:
- V veliko posodo nalijemo mleko in mu primešamo droži. Z metlico droži dobro rastopimo ter mešanici primešamo dva rumenjaka (beljake shranimo za nadev), rum, vanilijev sladkor, limonin sladkor in med.
- V drugi posodi presejemo moko in zamesimo testo. Ko dobimo že skoraj enotno gmoto, postopoma dodamo koščke masla in mesimo, da dobimo fino testo.
- PRVO VZHAJANJE: pripravljeno testo vzhajamo 6 ur (v prvih 2 urah naredim 3 serije potegov in prepogibov) in nato še dobre štiri ure vzhajamo neprodušno zaprto na sobni temperaturi.
- 30 minut pred koncem vzhajanja pripravimo lešnikov nadev.
- Nadev pripravimo tako, da lešnikovo-čokladnemu namazu primešamo mlete pražene lešnike, mleko, maslo, rum in vanilijo.
- Beljake stepemo v sneg in jih na koncu nežno vmešamo v nadev.
- Testo razvaljamo v velik pravokotnik debeline 1.5cm in ga v celoti premažemo z nadevom.
- Potico zvijemo in poločimo v predhodno namaščen pekač.
- DRUGO VZHAJANJE: v pekaču potico vzhajamo vsaj 1-2 uri oz dokler potica ne podvoji svoje velikosti.
- Potico premažemo z zmesjo iz mleka in jajce v razmerju 1:1 ter potico globoko prebodemo na več delih. Sama sem ti storila kar z zobotrebcom.
- Potico pečemo 50 minut na 180 stopinjah. Prvih 30 minut potico pečite odkrito, naslednjih 20minut pa jo pokrijemo z alufoljo.
- Ko je potica pečena počakajte nekaj ur, da je skoraj popolnoma ohlajena in jo šele nato razrežite.
Pa veselo pisanko želim!

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.
Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5