KAKO DO POPOLNE SOLATE
Danes z vami delim svojo formulo za pripravo solate! Kaj vse uporabim in na kaj misilm, ko sestavljam svojo solato pa lahko preberete v nadaljevanju!
V tokratni objavi pa sem zraven vseh nasvetov pripravila še dva čisto preprosta in noro okusa recepta za lahki poletni solatki. Zraven tega pa še recept za moj daleč najljubši solatni preliv iz gorčice in sončničnih semen! NJAM
Prav tako pa vam izdam svojo formulo za izdelavo solate, po kateri bom sestavila uravnotežen obrok, ki bo potešil lakoto in nas nasitil za dlje časa.
V praksi (preko nasladnjih dveh receptov) vam pokažem kakšno solato najraje izberem za kosilo in večerjo in kašne so razlike med tema dvema solatama.
Recept je nastal v sodelovanju z ekološko kmetijo Vila Natura, pri kateri najraje kupujem sveže mleto moko na mlin, semena, zdrobe in ostale dobrote. Celotno njihovo ponudbo si lahko ogledaš tukaj.
Ps. V njihovi spletni trgovini pa sem ti tudi uredila 10% popust na celotno ponudbo. Vse kar moreš je, da uporabiš kodo NEJA10 in popust se ti avtomatsko upošteva.
Proseno skledo s kozicami izberem za kosilo, saj ima dodanih več ogljikovih hidratov in zdravih maščob ter italjansko solata s kozicami za lahko večerjo.
RECEPTE JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL
1. SOLATNA BAZA
Za bazo zmeraj izberem neke vrste listnato zelenjavo (solata, baby špinača, rukola,..) in svežo zelenjavo, ki jo imam pri roki. V današnji solati sem uporabila zraven zelene solate še svežo kumaro, naribano korenje, češnjev paradižnik in kuhan brokoli. Opcije tukaj so neomejene, svetujem da izberete takšno, ki bo všeč vam!
2. VIR BELJAKOVIN IN HIDRATOV
BELJAKOVINE: Kot dober vir beljakovin zmeraj izberem kar imam tisti dan pri roki. Najljubša izbira so definitivno rakci! V kolikor le teh ni pri roki pa prav tako rada izberem tofu, piščanca, tuno ali karkoli morskega.
OGLJIKOVI HIDRATI: Kot vir ogljikovih hidratov sama najraje uporabim popečen kruh ali domače krutone. Tokrat sem pa kot vir uporabila proseno kašo.
Za svoje solatne sklede zelo rada uprabim tudi ješprenj, ajdovo kašo ali pa riž.
3. PRELIV IN POSIP
Za piko na vsake solate je potreben tudi odličen preliv. Tokrat sem ga pripravila gorčični preliv z dodatkom jabolčnega kisa, gorčice, sončničnih semen, česna in soli.
Sestavine:
- 50g bučnih semen
- 50g sončničnih semen
- 50g lanenih semen
- 1 žlica olivnega olja
PRIPRAVA:
- Na ponvi segrejemo žlico olja in na njej prepražimo semena.
- Semena solimo po okusu in jih v ponvi pažimo tako dolgo, da dobijo lepo zlato barvo.
- Pozorni moramo biti, da nimamo premočnega ognja, saj se nam bodo semen tako zažgala.
- Pražena semena pustimo, da se ohladijo in jih nato uporabimo kot posip na solati.
Recept:Prosena skleda
SESTAVINE (ZA DVE OSEBI):
- 1 glava zelene solate
- 1 kumarica
- 100g češnjevega paradižnika
- 100g naribanega korenčka
- 100g brokolija (opcijsko)
- 200g popečenih gamberjev
- 100g prosene kaše
- popečena semena
- gorčični preliv
SESTAVINE ZA PRELIV:
- 20g gorčice
- 20g jabolčnega kisa
- 30g vode
- 50g sončničnih semen (predhodno namočenih)
- 1/2 stroka česna
- sol po okusu
PRIPRAVA:
- SOLATNA BAZA: Zeleno solato natrebimo in dobro operemo pod tekočo vodo. Solato skupaj z drugo zelenjavo serviramo v veliko skledo.
- VIR OGLJIKOVIH HIDRATOV: Po navodilih proizvajalca skuhamo proseno kašo v slanem kropu. Kašo nekoliko ohladimo preden jo uporabimo v naši solati.
- VIR BELJAKOVIN: Kot vir beljakovin sem izbrala gamberje, ki sem jih v ponvi, na žlici olja popekla ter začinila s soljo in poprom.
- PRELIV: Na koncu je čas, da solati dodamo tisto piko na i. Preliv za solato pripravimo tako, da vse navedene sestavine za preliv preprosto zmešamo skupaj in solimo po okusu. Priporočam, da v preliv dodate tudi mešanico začimb za solato.
- POSIP: Za posip najraje uporabim mešanico praženih semen, katere recept sem zapisala zgoraj. Semena so odličen vir zdravih maščob in dodajo solati piko na i.
- SESTAVA SOLATE: Solato nato serviramo po navedenem zaporedju ali kot vam je najljubše ter uživamo ob polnovrednem obroku.
RECEPT: ITALIJANSKA SOLATA S KOZICAMI
SESTAVINE (ZA DVE OSEBI):
- 1 glava zelene solate
- 1 kumarica
- 100g češnjevega paradižnika
- 100g naribanega korenčka
- 200g popečenih gamberjev
- popečena semena
- pesto preliv
SESTAVINE ZA PRELIV:
- 20g bučnega olja
- 40g jaboljšnega kisa
- 1žlica bazilikinega pesta
- sol po okusu
PRIPRAVA:
- SOLATNA BAZA: Zeleno solato natrebimo in dobro operemo pod tekočo vodo. Solato skupaj z drugo zelenjavo serviramo v veliko skledo.
- VIR OGLJIKOVIH HIDRATOV: /
- VIR BELJAKOVIN: Kot vir beljakovin sem izbrala gamberje, ki sem jih v ponvi, na žlici olja popekla ter začinila s soljo in poprom.
- PRELIV: Na koncu je čas, da solati dodamo tisto piko na i. Preliv za solato pripravimo tako, da vse navedene sestavine za preliv preprosto zmešamo skupaj in solimo po okusu. Priporočam, da v preliv dodate tudi mešanico začimb za solato.
- POSIP: Za posip najraje uporabim mešanico praženih semen, katere recept sem zapisala zgoraj.
- SESTAVA SOLATE: Solato nato serviramo po navedenem zaporedju ali kot vam je najljubše ter uživamo ob polnovrednem obroku.
- Po želji lahko na italijansko solato dodate tudi svežo burato
Hvala, da si si vzel/-a čas in prebral moj recept! V kolikor boš preizkusil/-a katerega koli izmed mojih receptov, bom zelo vesela tvoje fotke ali, da me označiš na socialnih omrežjih @everyday_breakfast_club (Instagram) ali @Breakfastclub (Facebook)!