fbpx

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

BABKA ŽEPKI

BABKA ŽEPKI

Pri nas ni decemberske peke brez s kvašenim testom. Tokrat sem za spremembo pripravila babka žepke z domačo marmealdo iz gozdnih sadežev.  

Babka je neke vrsta potica, ki izhaja iz Poljske. Mene pa sploh ne preseneča, da je tako popularna po vsem svetu, saj je nadvse okusna, mehka, puhasta in polnega okusa. Ta okusna sadica bo še kako navdušila vse ljubitelje potice in drugih kvašenih dobrot. Meni osebno je babka boljša od katere koli tradicionalne potice (mogoče, ker sama nisem ravno tradicionalni človek? kdo bi vedel). V kolikor mi ne verjamete, pa se s pripravo tega recepta kar sami prepričajte.

Babka je sama po sebi tako okusna in polnega okusa. Dodatek domače marmelade, kremnega sira in bele čokolade pa, doda babki svežino in še večjo sočnost.  

Zraven te puhaste, aromatične in noro dobre sladice se odlično prileže skodelica sveže kuhane kave. 

Ta recept bo navdušil vso družino in prijatelje, preverjeno!

RECEPT JE PRIPRAVILA: Neja gril

 

ČAS PRIPRAVE: 30 minut za pripravo + 2,5h za vzhajanje + 20 minut za peko
ZAHTEVNOST: preprosto
ŠTEVILO PORCIJ: za 6 babka žepkov

Sestavine za testo:

  • 540g bele moke
  • 2 1/2 žlički aktivnega suhega kvasa 
  • 250ml toplega mleka
  • 80g masla (sobne temperature)
  • 1 jajce 
  • 2 rumenjaka
  • 105g medu
  • ščepec sol

Sestavine za nadev:

  • 200 g domače marmelade z gozdnimi sadeži (ali drugega jagodičevja)
  • 100 g bele čokolade
  • 200g mascarpone sira

Sestavine za premaz:

  • 1 razžvrkljano jajce
  • stopljena bela čokolada (opcijsko)
  • Sprinklesi od MakeSomeSweets (opcijsko)

PRIPOMOČKI:


Priprava:

  1. Najprej aktiviramo kvas tako, da segrejemo 250ml mleka v katerega vmešamo suh kvas in žličko medu ter počakamo 5-10 minut, da se kvas aktivira.
  2. Med tem časom v veliko posodo zmešamo vse mokre sestavine: jajce, dva rumenjaka in med, ki ga doziramo po lastnem okusu.
  3. Ko je mleko s kvasom pripravljeno ga prilijemo k jajčni mešanici in vse skupaj dobro premešamo. 
  4. V drugi posodi zmešamo moko in sol ter mešanico počasi dodajamo mokrim sestavinam. Ko porabimo vso moko dodamo še maslo (sobne temperature) in vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo enotno in gladko testo.
  5. Testo postavimo v veliko posodo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo na toplem mestu vzhajati 2 uri oz dokler testo ne podvoji svoje velikosti.  
  6. Vzhajano testo narahlo zvrnemo na podlago za peko in testo razvdelimo na 6 enakih delov.
  7. Vsak del razvaljamo v pravokotnih debeline 0,4 cm. 
  8. Nanj namažemo tanek sloj kreme bele čokolade, ki jo pripravimo tako, da stopimo belo čokolado in jo primešamo mascarpone siru. Nato pa še veliko žlico marmelade in dodatne koščke bele čokolade. 
  9. Testo na tesno zrolamo  in prerežemo po sredini, na enem koncu pa pustimo, da se konca držita skupaj. Nato polovici prepletemo kot kito in ju zvijemo v krok ter konce spojimo. 
  10. Babka žepke pustimo na pekaču vzhajati še 30 minut nato pa postavimo v pečico in babka žepke pečemo 20-25 minut na 180 stopinj.
  11. Ko so babke pečene, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Potem pa še tople pojemo!
  12. Pa dober tek!
Zdaj pa samo še uživamo v teh božanskih babka žepkih. Preizkusite recept in se o njegovi odličnosti prepričajte kar sami!

Hvala, da si si vzel čas in prebral/-a moj recept!

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino