Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.
Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨🍳NOVO! 4.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨🍳
Z največjim veseljem in ponosom naznanjam, da sem bila del letošnje kampanije #TasteTheOcean k kateri me je povabila Evropska Komisija.
Vsako leto nas čaka še več okusnih receptov za pripravo rib in morskih sadežev, ki bodo nedvomno navdušili. Letos pa lahko najdete tudi mojo malenkost, ki jo delim v tej objavi.
Preko svojih družbenih omrežij sem si prizadevala širiti glavno sporočilo kampanije in sicer: bodite pozorni na to, kaj jeste, saj je to ključno za ohranjanje naravnih bogastev naših morij, rek in jezer za prihodnje generacije.
EU si prizadeva za zaščito naravnih morskih virov s spodbujanjem trajnostnega ribištva in akvakulture. Ta pomembna prizadevanja so mogoča le zahvaljujoč neutrudnemu delu naših ribičevin akvakulturnih pridelovalcev. Skupaj zagotavljamo, da hrana na naših mizah izvira iz odgovorno upravljanih ribjih staležev ali pa je pridelana na trajnosten način.
Vendar pa ni dovolj samo to, da si zato prizadevajo organizacije. Najpomembnejšo vlogo tukaj imamo prav mi posamezniki, ki lahko poskrbimo za največjo spremembo. Od samega nakupovanja hrane, do izbire v restavraciji – vedno povprašajmo po sezonskosi in lokalnosti same ribe ali druge morske dobrote.
Da vam olajšam izbiro, sem v nadaljevanju objave pripravila nekaj preprostih nasvetov za trajno uživanje rib in morskih sadežev.
Ob tej točki bi vas želela povabiti, da se pridružite tej pomembni kampanji tudi vi. Skupaj lahko dosežemo velike spremembe in prispevamo k ohranjanju naših vodnih virov za prihodnje generacije. Delite te informacije preko svojih družbenih omrežij in ozaveščajte svoje prijatelje in družino o pomenu trajnostne prehrane iz morij in rek.
Hvala vam, ker ste del te skupnosti, ki si prizadeva za bolj trajnostno prihodnost za vse nas. Zdaj pa, brez zadržkov, uživajte v okusih oceana!
Več o sami kampaniji si lahko preberete TUKAJ
V sklopu kampanije sem na svojih družbenih omrežjih podelila dva recepta in sicer za postrv na žaru in pa file orade v limonini omaki. Oba recepta najdete spodaj..
Poudarek pri vseh receptih je bil na izbiri lokalnih sestavin in sezonskih rib, o katerih sem povprašala v Ptujski ribarnici Delfinček.
POSTRV NA ŽARU
🛒 SESTAVINE:
✔️ 2 postrvi
✔️ 1 šop blitve
✔️ 4 večji krompirji
✔️ 1 limona
✔️ 2 vejici timijana
✔️ 4 stroki česna
✔️ sol in poper po okusu
✔️olivno olje
👩🏼🍳PRIPRAVA: Postrvi očistimo, odstranimo luske in popolnoma osušimo. Nato ju enakomerno naoljimo, solimo in popramo po okusu ter nadevamo s krhljema limone in vejico timijana. Zakurimo žar in spečemo ribi na visoki temperaturi. Ribi pečemo 7-9 minut na vsaki strani (odvisno od stopnje zapečenosti, ki jo želimo). Med peko skuhamo krompir, ki smo ga okupili in skuhali v osoljeni vodi. Med kuhanjem operemo in narežemo blitvo, česen pa olupimo. V velikem loncu na žlici olivnega olja popražimo česen. Ko le ta zadiši dodamo narezano blitvo ter pražimo dokler se ne zmehča. Na koncu vmešamo krompir ter vse skupaj začinimo s soljo in poprom po okusu. Vse skupaj serviramo in samo še uživamo v pripravljenem kosilu🔥
Pa dober tek!🥂
FILE ORADE V MASLENI LIMONINI OMAKI:
🛒 SESTAVINE:
✔️ 2 fileja orade
✔️ 2 limoni
✔️ 6 stokov česna
✔️ 25 g masla
✔️ 1/2 žličke bazilike
✔️ 1/4 žličke rožmarina v prahu
✔️ 1/4 žličke popra
✔️ 2 žlički soli
🍚 ZA PRILOGO:
✔️ kuhan riž
✔️ kuhan brokoli
👩🏼🍳PRIPRAVA: Eno limono narežemo na krhlje in jo podevamo po dnu posode v kateri bomo pekli ribo. File orade razrežemo in podevamo po limonah. Ribe posujemo z začimbami, svežim stinjenim česnom in prelijemo z mešanico stopljenga masla in soka ene limone. Pekač postavimo v pečico za 30 minut na 180 stopinj. Med peko pripravimo poljubno prilogo. Ko je tiba pečena jo serviramo na krožnik in samo še uživamo v odličnem kosilu💛
Pa dober tek!😜
Prejela pa sem tudi izziv, da poskusim prav poseben recept za ribo na solni plošči. Priznam, da je bila to najbolj zapletena jed, ki sem jo pripravljala in, da mi je uspela!
Celoten recept je objavljen TUKAJ.
IZZIV: Poustvariti jed chefa Tomaža Kavčiča
Poustvarila sem recept za file divje orade iz 🇸🇮Jadranskega morja, pečenega na solni plošči iz Piranskih solin in uporabila domača zelišča, mladi krompir in blitvo.
Poudarek je na uporabi kakovostnih in lokalnih sestavin ter sezonskosti ribe 🎣
Moja ocena samega recepta pa je čista desetka in priporočam pripravo! V resnici je lažje kot izgleda, končen rezultat pa zagotovo pritegne pozornost😍
Hvala, da si si vzel/-a čas in prebral/-a mojo objavo na blogu. V kolikor te zanimajo vsebine na temo meal prepa pa te vabim, da se naročiš na spodnje e-novice in prejemaj vsebine kar na svoj e-mail naslov..
Prejemaj vsebine povezane z meal prepanjem direktno na tvoj e-mail
Piškotek | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |