fbpx

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

PREPROST KURUZNI KRUH

PREPROST KURUZNI KRUH

V kolikor me spremljaš na socialnih omrežjih si že zagotovo zasledil/-a, da mi je pred kratkim zgrabila drožomanija, za katero se lahko zahvalim mojstrici Aniti Šumer!

ZAKAJ TAKO RADA PEČEM Z DROŽMI? Ob pripravi testa za kruh z drožmi steče proces fermentacije, kar pomeni da mikroorganizmi v drožeh in samem procesu vzhajanja sestavne dele moke predelajo in predprebavijo, da nam ni potrebno.

Zato je testo, pripravljeno z drožmi, laže prebavljivo, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Med dolgo fermentacijo se tudi gluten deloma razgradi

Da ne govorim o samem okusu kruha z drožmi.. noro! 

 

Recept je nastal v sodelovanju z ekološko kmetijo Vila Natura, na kateri pridelujejo same bio dobrote in vam resnično priporočam, da si pri njih naredite zalogo mok, kosmičev, domačih sokov in olja. 

Pri peki kruha z drožmi je zelo pomembna sveže mleta in kavitetna moka, za kar pa na kmetiji Vila Natura zagotovo poskrbijo.

V receptu sem uporabila bio koruzno moko in bio belo moko od Vila Natura.

 

Danes z vami delim osnovni in recept reprost in najboljši koruzni kruh, kar sem jih jedla!

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE: 20 ur fermentacije +  40 minut za peko 
ZAHTEVNOST: zapleteno
ŠTEVILO PORCIJ: za 1 hlebec

Sestavine: 

  • 150g bio koruzne moke od Vila Natura
  • 350g bio bele pšenične moke
  • 340g vode
  • 10g soli
  • 150 gramov vzhajanih droži
  • riževa moka za pomokanje (ali katerakoli brezglutenska)


Priprava:

  1. V posogo natehtamo 340g vode, kateri dodamo 150g aktiviranih droži (v kolikor se želite vzgojiti in obvaldati svoje droži priporočam ogled naslednjega videja) ter ju dobro premešamo z metlico.
  2. Zmesi iz vode in droži primešamo belo in koruzno moko ter vse sestavine narahlo pregnetemo, ravno toliko, da se med seboj povežejo. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.
  3. Nato sledijo 3 minute gnetenja testu, kateremu najprej dosipamo 10g soli (testo se bo lepilo vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte). V kolikor imate robota, lahko to delo prevzame namesto vas.
  4. Testo neprodušno pokrijemo, saj sledi vzhajanje. Vzhajanje poteka v naslednjih dveh urah, med katerima naredimo 4 serije potegov in prepogibov, na vsakih 30 minut.
  5. Po dveh urah pa pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
  6. Testo zvrnemo na nepomokano površino in oblikujemo svoj hlebec ali štruco.
  7. Ko hlebec ali štruco dokončno oblikujemo, ga damo v vzhajalno košarico v katero položimo čisto krpo, ki smo jo prej pomokamo z riževo moko in neprodušno zapremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik, kjer bo hlebec počasi vzhajal.
  8. Naslednji dan pred samo peko kruha, pečico segrejemo na 220 stopinj. Če tako kot jaz, uporabljate posodo s pokrovom za peko, priporočam, da posodo segrejete skupaj s pečico.
  9. Preden gre testo v pečico rada zarežem svoj hlebec in tako določim, kjer bo ob peki testo popokalo. Najraje zarežem svoj hlebec po eni strani.
  10. Kruh pečemo prvih 20 minut v pokriti posodi in nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo kruh nadaljnih 20minut  brez pokrova.
  11. Kruh hladimo na stojalu z rešetkami vsaj 30 minut preden v njega tudi zarežemo (preverjeno najtežji del).

In najboljši in najbolj okusen koruzni kruh je pečen.

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino