Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨‍🍳NOVO! 3.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨‍🍳

Preprost kimchi recept

Preprost kimchi recept

Že poznaš kimchi? Gre za tradicionalno Korejsko prilogo iz fermentirane zelenjave, ki je vse stranko uporabna kot dodatek jedem.

Morem priznati, da je trajalo kar nekaj časa, da sem resnično vzljubila kimchi. Po šele preizkušenih 4 različnih verzijah sem našla razmerje količin, ki so mi resnično všeč.

No le nekaj tednov po iznajdbi tega recepta, pa mora biti kimchi zmeraj na zalogi. Uporaba je tako raznovrstna, popesti pa prav vsako jed. Jaz ga najraje uporabljam za razne malice (v sendvičih, wrapih, k jajcem,..) in pečen riž,ki ga vsi tako obožujemo.

Njegov okus je prav poseben in edinstven. Je slan, pekoč in kisel hkrati ter se znajde v vsaj enem obroku na dan. Prav tako je odličen za mojo prebavo in zdravo črevesje, zato ga je smiselno dodati v obrok vsaj enkrat na dan. 

Kaj je kimchi?

Kimchi je tradicionalna Korejska priloga iz fermentirane zelenjave.

Tradicionalnih receptov je okoli 200, vsem pa je skupna točka le glavna sestavina – kitajsko zelje. V preteklosti je namreč vsaka Korejska družina ustvarila svojo verzijo (podobno kot naše babice z govejo juho) in tako so nastali različni recepti. 

Ponavadi se zraven kitajskega zelja uporabi tudi korenje, mlada čebula, ingver, Korejski čili, ingver, ribja omaka in česen. 

V Koreji velja kimchi za skorajda nepogrešljivo prilogo, saj jo Korejci uporabljajo v praktično vseh obrokih. Poleg tega pa se uporablja tudi v jedeh kot so kimchi palačinke, pečen riž s kimčijem, kimčijeva juha,..

Najtežji del priprave kimčija je rezanje in priprava zelenjave, ki vzame največ časa in energije – ampak je vredno! Za rezanje zelenjave sem uporabila kuhinjske nože različnih velikosti in lupilec za korenje. Omako pa sem pripravila s pomočjo metlice.

 

Recept za domač in preprost kimchi!

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE:

30 minut + 2 uri namakanja zelja
+ 2-3 dni fermentacije
ZAHTEVNOST: preprosto
ŠTEVILO PORCIJ: za 1 velik kozarec za vlaganje (2,5l)

Sestavine Za KIMCHI:

  • 1 kg kitajskega zelja
  • 3 korenčki 
  • 200 g redkvic
  • 60 g grobe morske soli
  • 1 šop mlade čebule
  • 1 žlička sveže naribanega ingverja (kos 1cm x 1 cm)
  • 1/2 žličke mletega rdečega čilija
  • 1 žlica sladkorja 
  • 1 žlica riževega kisa
  • 3 žlice ribje omake 
  • 2,5 dl vode
  • sezam 


Priprava:

  1. Kitajsko zelje dobro operemo in narečemo. Prerežemo najprej na polovico, nato na četrtino in nato na centimeter debele trakce. Dodamo v posodo skupaj s soljo (naj vas velika količina ne prestraši, saj bomo kasneje sol dobro sprali in vodo. Z rokami premešamo in pustimo stati 2 uri.
  2. Po pretečenih 2 urah se je zelje že popolnoma zmehčalo. Sedaj je ključno, da zelje odcedite in prihranite 200 ml vode v kateri se je zelje namakalo. Zelje pa je potrebno temeljite sprati pod tekočo vodo (v nasprotnem primeru bo končen rezultat preslan).
  3. Pripravimo še preostalo zelenjavo. Korenček, redkvice in mlado čebulo operemo in obrežemo. Narežemo na trakce enako dolžine kot zelje.
  4. Pripravimo omako tako, da skupaj zmešamo 200 ml odcejene vode v kateri se je namakalo zelje, ribjo omako, čili, ingver, rižev kis in sladkor.
  5.  V veliko posodo na tej točki zmešamo skupaj zelje, narezano zelenjavo in omako s katero prelijemo zelenjavo. Po želji lahko dodaste tudi sezamova semena. 
  6. Z rokami vse sestavine dobro premešamo in zelenjavo naložimo v velik steklen kozarec za vlaganje, ki smo ga prej temeljito umili in osušili. Zelenjavo naložimo so vrha vendar pazimo, da na vrhu ostane vsaj 2-3 centimetre.
  7. Steklen kozarec zapremo in ga zaprtega pustimo stati 2 do 3 dni na sobni temperaturi, da zelenjava fermentira. V kolikor ne želite preveč kislega okusa, lahko zelenjavo fermentirate kak dan manj.
  8. Pripravljen kimchi je sedaj pripravljen za uporabo v raznih jedeh kot so slane kimchi palačinke, pečen riž s kimchijem ali ga uporabimo kot dodatek jedem.

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Comments

  • reply
    jUre Zupančič

    Oj
    Eno vprašanje
    Kaj se zgodi če ga pustimo dalj kot 2-3 dni.
    Hvala v naprej
    Bere se noro okusna in zdrava zadeva.
    Po praznikih ga naredim
    Lp jUre

    9. aprila, 2023

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
      Calculate Shipping
      Apply Coupon