Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.
Brezplačna poštnina za nakupa nad 40 eur I 👨🍳NOVO! 3.0. priročnik za pripravo obrokov je tukaj!👨🍳
Že poznaš kimchi? Gre za tradicionalno Korejsko prilogo iz fermentirane zelenjave, ki je vse stranko uporabna kot dodatek jedem.
Morem priznati, da je trajalo kar nekaj časa, da sem resnično vzljubila kimchi. Po šele preizkušenih 4 različnih verzijah sem našla razmerje količin, ki so mi resnično všeč.
No le nekaj tednov po iznajdbi tega recepta, pa mora biti kimchi zmeraj na zalogi. Uporaba je tako raznovrstna, popesti pa prav vsako jed. Jaz ga najraje uporabljam za razne malice (v sendvičih, wrapih, k jajcem,..) in pečen riž,ki ga vsi tako obožujemo.
Njegov okus je prav poseben in edinstven. Je slan, pekoč in kisel hkrati ter se znajde v vsaj enem obroku na dan. Prav tako je odličen za mojo prebavo in zdravo črevesje, zato ga je smiselno dodati v obrok vsaj enkrat na dan.
Kaj je kimchi?
Kimchi je tradicionalna Korejska priloga iz fermentirane zelenjave.
Tradicionalnih receptov je okoli 200, vsem pa je skupna točka le glavna sestavina – kitajsko zelje. V preteklosti je namreč vsaka Korejska družina ustvarila svojo verzijo (podobno kot naše babice z govejo juho) in tako so nastali različni recepti.
Ponavadi se zraven kitajskega zelja uporabi tudi korenje, mlada čebula, ingver, Korejski čili, ingver, ribja omaka in česen.
V Koreji velja kimchi za skorajda nepogrešljivo prilogo, saj jo Korejci uporabljajo v praktično vseh obrokih. Poleg tega pa se uporablja tudi v jedeh kot so kimchi palačinke, pečen riž s kimčijem, kimčijeva juha,..
Najtežji del priprave kimčija je rezanje in priprava zelenjave, ki vzame največ časa in energije – ampak je vredno! Za rezanje zelenjave sem uporabila kuhinjske nože različnih velikosti in lupilec za korenje. Omako pa sem pripravila s pomočjo metlice.
Recept za domač in preprost kimchi!
RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL
ČAS PRIPRAVE: |
30 minut + 2 uri namakanja zelja + 2-3 dni fermentacije |
ZAHTEVNOST: | preprosto |
ŠTEVILO PORCIJ: | za 1 velik kozarec za vlaganje (2,5l) |
HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.
Piškotek | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
jUre Zupančič
Oj
Eno vprašanje
Kaj se zgodi če ga pustimo dalj kot 2-3 dni.
Hvala v naprej
Bere se noro okusna in zdrava zadeva.
Po praznikih ga naredim
Lp jUre
Neja
Hvala za komentar in vprašanje 🙂
Kimchi je res top dodatek, ki more bit vedno na voljo v hladilniku, ker paše povsod.
Če ga pustite dlje kot 3 dni lahko preveč fermentira in bo bolj kisel. Če bo na sobni temperaturi dlje kot 4-5 dni pa je že možnost, da se pokvari.
Upam, da sem odgovorila na vprašanje!