fbpx

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

DOMAČ KRUH Z DROŽMI

DOMAČ KRUH Z DROŽMI

V kolikor me spremljaš na socialnih omrežjih si že zagotovo zasledil/-a, da mi je pred kratkim uspelo vzgojiti droži in od takrat pečem kruh z drožmi skoraj vsakm dan.

Ob pripravi testa za kruh z drožmi steče proces fermentacije, kar pomeni da mikroorganizmi v drožeh in samem procesu vzhajanja sestavne dele moke predelajo in predprebavijo, da nam ni potrebno.

Zato je testo, pripravljeno z drožmi, laže prebavljivo, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Med dolgo fermentacijo se tudi gluten deloma razgradi.

Ker sem vseeno dokaj nova v peki z drožmi, danes za vami delim recept, ki je zame kot začetnico v peki kruha najenostavneje za zamesit in mi zmeraj uspe!

Peka z drožmi, me je tudi naučila planiranja, saj se testo potrebno pripravii v naprej. Sama se rada pošalim “make today, to eat tomorrow” kar še kako drži!

Za samo peko pice pa naj povem, da najraje uporbim moko manitoba (tip 0), ki res naredi razliko. Sama sem imela težave z iskanjem te moke v trgovini ampak sem jo ne dolgo nazaj našla na spletni prodajalni Gušt.

 

Danes z vami delim osnovni in recept za domač kruh z drožmi, ki zagotovo uspe!

RECEPT JE PRIPRAVILA: NEJA GRIL

ČAS PRIPRAVE: 20 ur fermentacije +  55 minut za peko 
ZAHTEVNOST: zapleteno
ŠTEVILO PORCIJ: za 1 hlebec

Sestavine: 

  • 150g ržene moke
  • 350g bele moke manitoba (tip 0)
  • 340g postane vode
  • 10g soli
  • 150 gramov vzhajanih droži
  • riževa moka za pomokanje (ali katerakoli brezglutenska)
 


PripravA:

  1. Začnemo z avtolizo testa, kar pomeni da v veliko posodo stresemo moko in vodo ter ju premešamo ravno toliko, da se dobro povežeta. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.
  2. Nato v posodo dodamo aktivne droži, ki jih s prsti nežmo vtremo v testo. 
  3. Nato sledi 10 minut gnetenja (testo se bo lepilo vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte).
  4. Testo neprodušno pokrijemo in ga pustimo stati 10minut.
  5. Po 10 minutah testu dodamo sol in ponovno gnetemo 10 minut.
  6. Nato v naslednjih dveh urah naredimo 4 serije potegov in prepogibov. 
  7. Po dveh urah pa pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
  8. Po tem času je potrebno oblikovat hlebček. To storimo tako, da testo zvrnemo na nepomokano površino in oblikujemo svoj hlebec.
  9. Ko hlebec ali štruco dokončno oblikujemo, ga damo v vzhajalno košarico v katero položimo čisto krpo, smo jo prej pomokali z riževo moko in neprodušno zapremo ter postavimo v hladilnik vzhajat čez noč.
  10. Naslednji dan je čas, da spečemo kruh. Pred peko pečico segrejemo na 220 stopinj. Če tako kot jaz, uporabljate posodo s pokrovom za peko, priporočam, da jo segrejemo skupaj s pečico.
  11. Preden gre testo v pečico rada zarežem svoj hlebec in tako določim, kjer bo ob peki testo popokalo. Najraje zarežem svoj hlebec po eni strani z ravno čtro ter po drugi strani z listki (nastane vzorec, kot ga vidimo na sliki).
  12. Kruh pečemo prvih 20 minut v pokriti posodi in nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo kruh nadaljnih 20 minut brez pokrova.
  13. Kruh hladimo na stojalu z rešetkami vsaj 30 minut preden v njega tudi zarežemo (preverjeno najtežji del).
Najokusnejši in črevesju prijazen kruh je pripravljen!

HVALA! Da si si vzel/-a čas in prebral/-a moj recept. V kolikor boš preizkusil/-a recept bom zelo vesela tvoje fotografije ali, da me označiš na socialnih omrežjih.

Ne pozabi oceniti tega recepta!
5/5

Napiši komentar

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino